tirsdag 13. november 2012

SHUBH DIWALI

Idag er den store dagen her, det er Diwali!

En av tradisjonene under Diwali går ut på å lage et slags mønster, rangoli, utenfor inngangsdøren sin. Dette skal gjøres sent sent kvelden før, gjerne i løpet av natten slik at ingen kan se hva slags bilde du lager før på Diwali-morgningen.  Det lages for å hylle gudinnen Lakshmi, og i de fleste rangoli-bildene kan du se at det er malt spesielle fotspor som skal lede Lakshmi inn i hjemmet. (les mer i gårsdagens innlegg.) Man kan velge selv hva slags rangoli man vil lage, enten man har et spesielt mønster man bruker i familien, man finner et bilde i en bok eller på internett eller man kan bruke sin egen kreativitet og lage et mønster selv. Rangoli kan lages i maling, av blomster eller av pulver, men det er en regel på at alle linjene skal være hele slik at ingen onde ånder kan komme inn gjennom åpningene i bildet. De skal også tradisjonelt sett lages i hvitt og rødt, men mange bruker andre farger også. Det er forskjellige tradisjoner og tanker bak rangoli utfra hvor i India du kommer fra, Deepal og familien er opprinnelig fra delstaten Gujarat (Vest-India) så det er disse tradisjonene vi har fulgt.

I natt har jeg og Deepal laget rangoli utenfor hennes leilighet og i dag tidlig ble Peter med og laget foran vår. Vi lagde et veldig detaljert mønster og satt i mange timer, men det var veldig gøy!





Ferdig!

Denne lagde vi utenfor vår leilighet
Etter å ha malt ferdig i morges, gikk vi hele oppgangen for å se hva slags rangolis naboene hadde laget:





Senere idag er vi invitert på Diwali-middag hos en vennefamilie, så det blir veldig hyggelig! Og i kveld er det fyrverkeri og stor feiring! Shubh Diwali! (Happy Diwali)




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar