torsdag 13. desember 2012

TILBAKE I INDIA

Da er jeg tilbake i India etter nesten tre uker i Norge. Det var veldig bra å være i Norge med norsk mat, frisk luft og ikke minst gjensyn med venner og familie! Jeg fikk også gjort unna eksamnene jeg hadde, så nå har jeg ferie!

Jeg hadde gjort meg mange tanker om det å dra til Norge i bare noen uker for så å dra tilbake til India og være der resten av tiden. Jeg så for meg at det kom til å bli vanskelig å komme til Norge og møte igjen livet jeg hadde der og at alt det jeg har vært "redd" for mens jeg har bodd i India skulle vise seg å være akkurat som jeg har fryktet. (Som at alle jeg kjenner hadde forandret seg, eller at jeg selv hadde forandret meg for mye.) Jeg må jo innrømme at jeg til tider har vært litt ensom her borte, og noen ganger har det følts som at alle i Norge bare lever livet og at det skjer så mye som jeg går glipp av, mens jeg sitter alene i India. Det var derfor veldig godt å komme til Norge og oppdage at dette ikke var sant! Jeg som først var bekymret for å oppleve at alle hadde fortsatt uten meg og at jeg gikk glipp av en hel masse, satt heller igjen med en følelse av takknemlighet over hvor utrolig heldig jeg er som får muligheten til å bruke et år av livet mitt på noe annet enn den norske hverdagen. Den kommer jo alltid til å være der. Derfor var det nesten litt lettere å dra nå en forrige gang fordi jeg visste at jeg kom til å sitte igjen med så utrolig mye mer enn jeg ville hvis jeg hadde bodd i Norge. Ukene i nord gjorde meg også veldig bevisst på hvor utrolig lite et år egentlig er. Jeg har bodd i India i over et halvt år nå, og da jeg kom til Norge føltes det som om jeg ikke hadde vært borte i det hele tatt. India føltes så utrolig fjernt, jeg skjønner at jeg må være flinkere til å leve i nuet og til å gripe de sjansene som kommer.

På turen hjem hadde jeg en mellomlanding i Doha, Qatar. Det var 19 timers venting før flyet til Kolkata gikk så jeg bestemte meg for å ta en dag i landet. Jeg landet ikke i Doha før midnatt lokal tid så da ble jeg tuslende litt rundt bare mens jeg lurte på hva i alle dager jeg skulle gjøre nå. Jeg hadde ikke noe hotellrom å sove på, så jeg endte opp med å legge meg i en liten sprekk mellom bagasjebåndet og veggen. Der lå jeg egentlig ganske så komfortabelt, men jeg fikk ikke sovet mer enn en times tid før jeg ble vekket av to vakter (som begge så ut som Sjeik Ben Redic Fy Fasan fra Flåklypafilmen) som syntes så synd på meg som lå her helt alene og ville heller at jeg skulle bli med dem til et rom som det mente var mye bedre for meg å være i. Jeg ble med, og de fulgte meg til et lite rom hvor det satt  en masse menn tett i tett. Det viste seg å være bønder fra India som hadde kommet til oljelandet Qatar i håp om å få seg jobb. Nå satt de alle sammen og ventet på å få oppholdstilatelse, eventuelt beskjed om å dra tilbake dit de kom fra. Jeg fikk tildelt en plaststol og ble sittende midt i gjengen av disse arbeidssøkende mennene og skle ikke akkurat inn i mengden. Mens jeg prøvde å finne en o.k sovestilling dannet det seg en ring av nysgjerrige indere rundt meg som bare stod å stirret. Sånn satt jeg uten å få sove i en god del timer mens jeg ventet på at sola skulle stå opp. Da det endelig lysnet kom jeg meg ut for å oppleve Qatar. Dagen ble for det meste tilbragt i bil, siden det var den raskeste og mest praktiske måten å få sett landet på. Qatar er veldig lite, ca på størrelse med Rogaland, så jeg fikk derfor sett mye av landet på de timene jeg hadde før jeg skulle være på flyplassen igjen på kvelden. Det ble også tid til å tusle litt rundt i Doha, hovedstaden. Qatar er et utrolig spennende land. Jeg har ikke vært i et arabisk land tidligere, så dette var en helt ny opplevelse! Med oljesjeiker, moskeer og minareer overalt, oljelamper, markeder, ørkner og kameler var landet som tatt ut fra Tusen og en natt. Hovedstaden Doha derimot jobber for å bli Dubais lillebror, og er godt på vei til å få ønsket sitt oppfylt med store, moderne bygninger, store veier, og spektakulære fontener og lignende.





En typisk qatarsk familie!






Jeg hadde en veldig bra dag i Qatar selvom energinivået lå i minus etter halvannent døgn uten søvn og skikkelig mat. Men tommel opp for et nytt land som kan krysses av på kartet, og Qatar er absolutt et av de mest spennende landene jeg har besøkt!

Nå er jeg altså tilbake i India igjen og det føles veldig bra! Jeg gleder meg til alt jeg skal få oppleve i de månedene som ligger foran meg, men først og fremst gleder jeg meg over her og nå, at jeg kan sitte i sofan hjemme i leiligheten i landet som jeg har blitt så glad i. Smiler brer seg over tanken på hvor utrolig heldig jeg er!

Ellers håper jeg dere alle nyter adventstiden, oppdateringer fra våre juleforberedelser her i India kommer etterhvert!

2 kommentarer:

  1. Satt her å smilte for meg selv, da jeg leste dette. Spesielt da det gjaldt å leve i nuet, som vi snakket en del om:) Det er virkelig sykt mye du får oppleve, Miriam! Og som jeg har sagt tidligere, så er jeg så imponert over alle de utfordringene du tar! Satte utrolig pris på den tiden vi fikk, da du var i Norge, og det er godt å høre at du er trygt tilbake:) Kos deg masse med ferien! Snart blir det ferie for oss her i Norge også. Bare én uke igjen, så er dette halvåret også ferdig! Vi snakkes:) Stor klem

    SvarSlett
  2. Veldig gøy å lese bloggen din Miriam. Kan opplyse om at det nå er vertikalt snøvær, storm og mørkt fra kl. fire her hos oss nå. Så kos deg i India og nyt tiden du har igjen! Hils Peter og Signe og ønsk god jul fra oss fem her lengst nede i det høye nord. Engebret

    SvarSlett